پرورش شتر مرغ

 

شتر مرغ گونه بسیار خاصی از پرندگان بی‌پرواز است که منشأ آفریقایی دارد. این پرنده جثه بسیار بزرگی دارد و تخم آن نیز در بین تمامی پرندگان بیشترین وزن و اندازه را دارا است. شتر مرغ‌ها به دلیل خواص و منافع پر سود آن، خیلی وقت است که توسط انسان‌ها اهلی شده‌اند. پرورش شتر مرغ یکی از راه‌های کسب درآمد زود بازده و پرسودی است که نسبت به سایر پرندگان مزایایی دارد. بیشتر فعالان و کار آفرینان حاضر در این حوزه معتقدند در آینده نزدیک صنعت پرورش شتر مرغ بسیار پررونق و گسترش خواهد یافت.

تقریبا تمامی محصولات شتر مرغ از گوشت، تخم و روغن آن گرفته تا پر، پوست، ناخن و مژه آن کاربرد مصرفی دارند. با توجه به کیفیت فرآورده‌های شترمرغ ، این پرنده از تمامی جهات در ایران و سایر کشورها به یک بازار پرتقاضا تبدیل شده است. تمامی محصولات آن به خوبی به فروش می‌رسند. گوشت شتر مرغ نسبت به سایر گوشت‌های قرمز، چربی و کلسترول کمتری دارد و یک منبع غنی و سالم پروتئین است. گوشت شتر مرغ علاوه بر داخل در خارج نیز مصرف کنندگان قابل توجهی دارد که با دسترسی به این بازارها می‌توان کار پرورش شترمرغ را به سود قابل توجهی رساند.

روغن شتر مرغ امروزه به عنوان یک داروی پزشکی برای درمان پوست استفاده می‌شود. امروزه به حدی این پرنده محبوب شده است که با وجود توسعه پرورش این پرنده، هنوز هم نیازهای بازار به خاطر مصرف‌کنندگان روز افزون آن ، به طور کامل برطرف نشده است. شتر مرغ یک پرنده بسیار مقاوم در برابر سرما و گرما است و این مقاومت، کار پرورش آن را به یک بازار کم ریسک و پربازده تبدیل کرده است.

شروع پرورش شتر مرغ

پرورش شتر مرغ نیاز به سرمایه، زمین، مجوز‌ها و شرایط دارد. البته بیشتر پرورش دهنگان با سرمایه و امکانات کم شروع به این کار می‌کنند و در گذر زمان به مزارع پرورش شتر مرغ تبدیل می‌شوند. در این مقاله به بررسی کامل منابع و شرایط مورد نیاز برای پرورش شتر مرغ پرداخته‌ایم. برای شروع کار پرورش شتر مرغ توصیه می‌کنیم مطالب زیر را به دقت مطالعه بفرمائید.

خواص شتر مرغ و محصولات آن

شتر مرغ پرنده بسیار باخاصیت و مفیدی است که می‌توان از بیشتر این خاصیت ها منفعت برد. گوشت قرمز رنگ شتر مرغ چربی کمتری نسبت به گوشت قرمز سایر حیوانات دارد. میزان چربی، کلسترول و کالری آن نسبت به سایر گوشت قرمز کم است و سرشار از ویتامین ها و موادمعدنی محسوب می‌شود. گوشت شتر مرغ برخلاف گوشت گاو و گوسفند بیماری انگلی منتقل نمی‌کند. رفع افسردگی و کاهش استرس، تغذیه مناسب برای بیماران و کسانی که دچار ضعف بدنی شده‌اند، درمان کم خونی و ده‌ها مورد دیگر از خواص بی‌نظیر گوشت شترمرغ هستند.

علاوه بر گوشت، تخم شتر مرغ که 2 کیلو وزن دارد، نیز یک منبع غذایی بسیار عالی است روغن شتر مرغ از سایر فراورده های آن است که در ساخت کرم‌های بهداشتی و صابون‌ها برای طراوت و شادابی و درمان التهاب و زخم‌ها از آن استفاده می‌شود. یکی دیگر از محصولات گران قیمت شتر مرغ، چرم بسیار باکیفیت آن است. چرم حاصل از کشتار شتر مرغ می‌تواند در صنایع چرم‌سازی و تولیدات چرمی لاکچری استفاده شود.

مژه‌های چشم این پرنده در ساخت وسایل آرایشی گران قیمت به کار می‌روند. برای جلا دادن و برق انداختن جواهرات برخی از جواهر فروشان از پودر ناخن شتر مرغ استفاده می‌کنند. ناخن شتر مرغ در برابر سایش مقاومت خوبی دارد.

 

فضای مورد نیاز برای پرورش شتر مرغ

شترمرغ​​​​​​

 

اختصاص فضای کافی برای پرورش شتر مرغ کیفیت رشد و تولید مثل را بالا می‌برد. در ابتدای تولد جوجه‌ها، شاید نیازی به فضای بزرگ نباشد ولی جوجه‌های شتر مرغ به سرعت رشد می‌کنند. بدین منظور در انتخاب زمین باید در نظر گرفت که فضای مورد نیاز به اندازه کافی بزرگ باشد.

شتر مرغ‌ها برای رشد و پرورش نیاز به یک مکان برای تغذیه و آبخوری دارند که سایبان داشته باشد. همچنین این پرنده علاقه خاصی به دویدن دارد. لذا باید یک گردشگاه نیز برای دویدن این پرندگان به شکل مستطیل اختصاص دهید. حداقل طول گردشگاه باید 39 متر و حداقل عرض آن نیز 8 متر باشد.

در جدول زیر مکان مناسب برای شترمرغ‌های مولد و جوجه به ازای هر قطعه نشان داده شده است:

نکات مورد توجه در رابطه با مزارع پرورش شتر مرغ

برای پرورش شتر مرغ در مزارع می بایست شرایط زیر را در نظر بگیرید:

  • زمین و محل مزرعه می‌بایست به دور از مکان‌های صنعتی، پر سر و صدا و در مکانی آرام باشد. شتر مرغ ها در مکان‌های شلوغ و پر رفت و آمد به شدت دچار اضطراب و ترس می‌شوند که این اضطراب بر میزان تولید مثل و دوره آن تأثیر گذار است.
  • مزرعه پرورش نباید کوهستانی و ناهموار باشد.
  • دور تا دور مزرعه با حصارهایی به طول حداقل 5 متر و بدون خار باید احاطه شود تا به شتر مرغ‌ها آسیبی نرسد.

منبع : فرادرس